De Montfort Hall Re-works

De Montfort Hall Re-works

The De Montfort Hall is Leicester’s largest and best-known entertainment venue. It has been featuring quality entertainment since 1913 from music to the arts and comedy. This is a venue that is used most days by the public, and not just by locals. To make the venue even more popular it was having the bars replaced, a powered rig system and an external 3-phase electrical supply installation by request of Leicester City Council.

The Solution

As with all works of nature and complexity, our Contracts Manager and the Projects Director were there to oversee that the renovation was running safely and kept was kept within the time frame.

There were six existing bars that were removed along with all fixtures and fittings. Our workshop joiners manufactured the replacement bars and designed new layouts for the bars to fit in more efficiently. This renovation also included the replacement of flooring, fixtures, fitting and decoration.

The Result

The Contracts Manager oversaw the subcontracting work, which included the installation of a powered rig and an external 3-phase electrical supply. During the tender stage of the project, our team found that the time-scale in which to complete the work was not achievable. This was due to the complexity of the work, the lead-in and the installation time of the powered rig equipment.

However, thanks to us ordering the powered rig system on the day of notification of our successful tender, it meant we could ensure the rig was installed, commissioned and tested in advance, allowing all other work to be completed on time.

The original tender was also over the client’s budget, so to save time and cost we utilised our own workshop to design and manufacture the bars as we negated the lead-in time and extra costs for external manufacturers.

We started the renovation in June 2018 and finished in the September. De Montfort Hall is continuing to improve year on year and Oliveti is proud to say we have made an improvement which will stand the test of time for all to enjoy.

View Our Projects

Take a look at our previous projects.

Haymarket Theatre

Haymarket Theatre Refurbishment and Ticket Office

Haymarket Theatre, in the centre of Leicester, had been standing unused for around a decade despite being right in the heart of the city. In a bid to bring the glory days back to the Theatre, the Lord Mayor of Leicester announced a significant investment to renovate it.

That meant the pressure was really on for us to show the Haymarket Theatre in all its wonder.

The Process

Our Contract Manager oversaw all areas of the renovation to make sure that everything ran smoothly and we delivered the outstanding quality that the people of Leicester were promised.

Alongside our Contracts Manager, our workshop team designed all of the new pieces to be installed and these were crafted at our workshop, with the Oliveti Cubicles division making sure everything produced was of the highest standard.

The Contracts Manager also oversaw all aspects of the subcontracting work, which included undertaking roof replacement, asbestos removal, and electrical installations. The Theatre also had new lighting, sound and alarm systems to cope with the needs of modern stage productions.

And not forgetting the audiences which would be heading into the new Haymarket Theatre, our team of joiners designed and created a new café and licenced bar. The newly-refurbished foyer and entrance areas present an awe-inspiring first impression to rival the theatres in London.

The Result

Thanks to a modern renovation with improvements across the entire building, the Haymarket Theatre is now ready to welcome audiences and performances once again. It was a real honour for the Oliveti team to be part of such an important project for the city of Leicester.

View Our Projects

Take a look at our previous projects.

Beaumont Leys police station

Bringing an updated look for Beaumont Leys police station

Careful planning was key in the work we carried out at Beaumont Leys Police Station in Leicester. We were tasked with updating the station’s current layout, look, and facilities, all while working around the everyday life at a live police facility.

We also needed to carry out some demolition work, which meant employing specific equipment and using it safely.

The Solution

Updating Beaumont Leys Police Station saw us both designing and installing new areas of the building. The station had some brand new offices installed, with existing areas such as the cells, custody suite and locker room receiving a new look.

Because the work was required at a live police station, which needed to remain operational, our work needed to be carefully planned around the station’s routines and deadlines. Our fully-vetted staff made sure that any disruption, especially with refurbishing the custody suite, was completed on time and any deliveries needed were planned around the station’s operations.

This area of the refurbishment was especially important to complete quickly but still keeping a high level of quality, as the cells could only be out of action for a short amount of time. We ensured that we kept this period as short as possible so the officers could still carry out their duties.

Working in a live police station also meant that we had to react swiftly to an increase in activity, such as people being brought into the custody suite, and we also put in place a ‘call-off’ order for deliveries so as to not cause the station any unnecessary disruption or place anyone at risk.

The Result

Through installing a suspended ceiling, new showers and toilets, and redecorating the facility, Beaumont Leys’ Police Station now has a modern look which will last for years. Our team also installed internal walls, keeping the station’s staff updated with any issues and addressing them as quickly as possible.

As a result of our careful planning and communication, Beaumont Leys Police Station was able to remain operational, keeping the residents of the area safe while presenting a professional impression.

View Our Projects

Take a look at our previous projects.

Hinckley Academy

A modern place to learn for the students of Hinckley Academy

In 2018, our team was called in to turn Hinckley Academy into a modern, engaging place for school pupils to learn. The students weren’t the only ones working to a timetable though; our renovations had to be completed as swiftly as possible to keep disruption to the absolute minimum.

The Solution

One of our first points of action was to ensure that the Academy’s walls and floors were fully repaired having been damaged by flooding and general wear and tear. We quickly laid down new flooring and redecorated the walls for a modern look that the students and staff expected.

We also carried out a full strip-out of the entire building and that meant minor plumbing and installing new lighting, which our trained and vetted experts did around the school timetable.

It wasn’t just inside the school where our expertise was needed. Our creative eye for landscaping was also put to the test, carrying out external work to go alongside the modern renovation within the school walls and giving the perfect impression on open evenings or welcoming the new students on their first day.

Safety was always a high priority when carrying out our work, both inside and outside of the building. We put in place security fencing around the landscaping with clear signage to make people aware that construction was taking place.

That focus on safety was also shown in some of the physical work we carried out. To make the school a place which is accessible to everyone, our team created bespoke disabled access facilities so that people living with physical disabilities could still safely access their classroom, and we also designed and manufactured new fire doors for emergencies.

With all our work overseen by Operations Director Gareth Smith and Projects Director Simon, we arranged with the school how we would work within the live school environment and that also included having a Site Appointed Person to oversee all aspects of the development, feeding back to the Academy on our progress as much as possible. This also meant that our project was completed on time and to the school’s exact requirements.

Now, with its new look and complete restoration, the students at Hinckley Academy are enjoying their new school and the staff have an updated environment to carry out their lessons.

View Our Projects

Take a look at our previous projects.

Gordon House

Welcome to Gordon House!

One of our more ambitious projects was the complete strip-out and restoration of Gordon House, a 17-storey residential tower block in Leicester. We took on the role of Principal Contractor, meaning that we were responsible for overseeing the sub-contractors employed by the local council and making sure the work was completed safely and to a high standard, as well as carrying out some of the work ourselves.

The Solution

Like all of our projects, safety was always a key consideration. Gordon House was in a busy residential area in the city centre, with very limited space around it, and that required a traffic management plan and careful coordination of deliveries and labour.

Our site manager also made sure that our materials were stored safely and securely, with all deliveries completed so as to keep the disruption to road users as low as possible.

Inside the block itself and its 86 flats, our team carried out all joinery and replastering work. The modernising of the flats didn’t end there – we also designed and installed new bathrooms and kitchens and that also included new tiles and floors to be laid.

We even installed a new ‘plant room’ and other communal areas, which gave the residents a space where they could meet their neighbours and really build a close community within the tower block, all with new and modern facilities for them to enjoy.

The sub-contractors all worked to our high standards. The team installed a brand new heating system, which also included ventilation and ensured a constant water supply to the flats.

All electrical works, including a full rewire, fire alarms, and new lighting in the communal rooms were completed in accordance to latest safety guidelines, and these also made a strong finishing touch in some areas.

Because of the age and condition of the building, everyone on the site had to be mindful of asbestos, which was carefully removed by trained professionals and was also subject to a further safety check before the work was finished.

To ensure full accessibility for the residents and their families, new lifts were installed and new fire prevention methods put in place.

Seeing the finished renovation of such an ambitious and complicated project was incredibly rewarding for us here at Oliveti and was the result of careful coordination and communication between everyone involved at Gordon House. We’re delighted to have been part of giving the residents a brand new, comfortable place to live.

Seeing the finished renovation of such an ambitious and complicated project was incredibly rewarding for us here at Oliveti and was the result of careful coordination and communication between everyone involved at Gordon House. We’re delighted to have been part of giving the residents a brand new, comfortable place to live.

View Our Projects

Take a look at our previous projects.